TT-s kisszériás gyártók bemutatása

Kisszériás TT gyártókról dióhéjban

 

P.Lorenz, KRES, Schirmer, D.Z. modell, Beckmann.  – I. rész

 

Hangyányi túlzással, a fenti szavakat olvasva az ember azt hinné, hogy enyhe Sváb akcentussal, Csehszlovákul káromkodok.

Tévedés! Nem így van.

Ezek a kisszériás gyártók, a TT építési nagyság szerelmeseinek gyártanak 1:120 méretarányban osztályon felüli minőségű vasútmodelleket és kiegészítőket. Mivel a cikket két részletre bontottam, így most csak a P.Lorenz és KRES kerül górcső alá, a többi a II. részben lesz olvasható.

P.Lorenz:

Idén ünnepli 20. születésnapját a cég, és bátran állítom, hogy még százszor ennyi ideig gyárt majd nekünk, TT-seknek, és a keskenynyomközű kisvasutak szerelmeseinek modelleket és kiegészítőket. Kisszériás gyártóról lévén szó, termékeit időben kell megrendelni, mert általában mire legyártásra kerül a sor, többnyire azok már elfogynak.

E 04 sorozatú villanymozdony

Olyan különlegességeket találhatunk palettáján 1:120-ban -többek között-, mint pl. a Ro-La kocsik, ET 194 tehervillamos, E 04-es villanygép, páratlan szépségű tartálykocsik, TTe és TTm keskenynyomközű járművek és sínrendszerek. Itt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy a híres svájci „Glacier – Expressz” szerelvényét TTm méretben idén hirdette meg a cég, és szinte biztos, hogy e komplett szerelvény ékes büszkesége lehet minden TT vasútmodellezőnek.

A Ro-La kocsikhoz saját kamionokat, a cserefelépítményes kocsikhoz pedig saját konténereket készít a cég.

RoLa teherkocsi TT méretben

Érdekessége a gyárnak, hogy nagyon sok szép kiegészítőt gyárt, a Szász vízdarutól a működő mozdony-, és végzárlámpákon át a különböző járműdíszekig.

Gördülőállományát tekintve, mind esztétikailag, mind pedig technikailag kifogástalannak lehet ítélni, messze felülmúlva minden elvárásunkat. A finom részletességgel kidolgozott karosszéria, és a hihetetlen precíz, szabad szemmel is jól olvasható feliratok teszik igazán különlegessé a P.Lorenz vasútmodelleket. Árát tekintve nagyjából megegyezik a nagyobb gyártók árfekvésével, viszont cserébe, különleges és szép modelleket tudhatunk magunkénak.

DR III. korszakos gyorsvonati személykocsi

Ha valaki rám hallgat, tiszta szívből javaslom, hogy bátran rendeljen. akár vasútmodellt, akár a TT építési nagysághoz illeszkedő keskenynyomküzű sínrendszerből, illetve járművekből, kiegészítőkből.

KRES:

Nehéz lenne olyan pozitív jelzőt találni, amely mindenre kiterjedően jellemezhetné a cég termékeit.

Gyermekkoromban, úgy 25-30 évvel ezelőtt, még pajzán gondolatként sem merülhetett fel bennem, egy ilyen, hihetetlen részletességgel és „schafhauseni” pontossággal megalkotott TT-s modell. A cég már 15 éve töretlen fejlődéssel ad ki olyan közkedvelt járműveket, mint pl. a régi Zeuke TT, illetve Berliner TT Bahn által is gyártott VT 172-es mellékvonali motorvonat, – közismert nevén „Malactaxi”- vagy az én korosztályomban is már ismert, „ős-Piko” által gyártott BR 173-as motorkocsi. –igaz, ez utóbbi N építési nagyságú volt. Megtalálható a gyártó palettáján olyan csodaszép vonat egység is, mint a jelenleg múzeumi példányként megőrzött „Görlitz” gyorsmotorvonat, mely az akkori NDK TransEuropExpresse volt „Nyugati” testvéréhez kísértetiesen hasonlító színezésben.

LVT 172 sorozatú dízel motorvonat (sínbusz)

Végül egy kis unikum, a KRES idén meghirdette a VT 137-es sorozatú háromrészes motorvonatot, melyet a 70-es évekből H0 nagyságban a GÜTZOLD által ismerhetünk. A vonat érdekessége, hogy egy cseppnyi Magyar vonatkozása is van, hiszen e vonat fénykorában a „Hungária – Expressz” szerelvénye volt Budapest – Praha – Dresden – Berlin útvonalon.

A kidolgozottság, a mérnöki pontosságú elektronika és mechanika mellett mindenképp szót érdemel, hogy valamennyi járműve gyárilag belső LED világítással, és természetesen vörös-fehér fényváltással készül.

BR 173 sorozatú dízel motorvonat

Árfekvése a minőséggel egyenesen arányos, drágábbak ugyan, de ez a plusz mindenképp megéri, hiszen ha gyűjteményünkben tudhatjuk egy-egy darabját, páratlan szépségben gyönyörködhetünk.

A KRES termékek néhány darabját személyesen is megtekintheti üzletünkben, érdemes összehasonlítani bármely más járművel.

Egy hozzászólás érkezett a “TT-s kisszériás gyártók bemutatása” bejegyzéshez

Hozzászólás