Modellvasúti állomásépületek

A vasúton történő utazásunk során számos különböző típusú állomásépülettel találkozunk (szakmai nevén felvételi épület). Lehetnek például nagy épületek, tágas belső terekkel, különböző funkciójú helységekkel, vasúti irodákkal. Városoknál általában közepes méretű épületeket alkalmaznak, falvaknál, megállóhelyeken  kisebb épületek az elterjedtek, gyakran előfordul, hogy raktárépülettel együtt építik meg őket. Stílusában alkalmazkodnak egy adott építési korhoz, vagy tájegységhez, de természetesen előfordulnak teljesen idegen megoldások is. Modellvasúti állomásunk során több gyártó számos állomásépülete közül választhatunk. Sőt, akadnak olyan készletek, amelyekben még állomás körüli épületeket is találunk. Legfontosabb szempont az épület kinézete után, az épület mérete. Itt mindig vegyük figyelembe, hogy az adott felvételi épülethez tartozik-e peron, vagy csak az épületet tudjuk megépíteni.

Auhagen

H0 méretarányban igen nagy a választék, megtalálhatók a régi Vero-s időkből ismert épületek, de természetesen új fejlesztésű épületek is akadnak szép számmal. Több épülete kisebb átalakításokkal alkalmas akár magyar állomásépületnek is. TT méretarányban szinte egyeduralkodó a gyár. Itt is visszaköszön pár régi ismerős épület-modell. N méretarányban jelenleg csak két állomás és egy megállóhely szerepel.

Ennél a modellnél főépület igen könnyen magyarítható

Faller

H0 méretarányban több megállóhely mellett számos állomásépületet találunk. Legyen az alpesi stílusú, mellékvonali romantikus, nagyvárosi csarnokos kivitelű, méretben is válogathatunk sokféle szerepel a kínálatban. Itt már választhatunk Laser-Cut eljárással készült igen részletes épületmodellek közül is. TT méretarányban jelenleg hivatalosan nem gyártanak felvételi épületeket, de több épületet lehet használni H0 méretarány közül is. N névleges nagyságban több épület a H0-ás méret kicsinyített kivitele. Z méretben is válogathatunk, sőt akár G (kerti vasút) méretarányban is. Ezek a nagy kerti épületek természetesen időjárásállóak.

Akár palotaként is alkalmazható is ez az impozáns állomásépület

Kibri

H0 méretarányban ennél a gyártónál is sok a német stílusú épület, de van magyarosítható épület is. TT méretben viszont sajnos nincs semmilyen épület. N méretben az állomásépületeken kívül még gyorsvasúti megállóhely is megtalálható.

Közepes állomásépület, különálló forgalmi irodával

Vollmer

H0 méretben szinte csak német vagy elég díszes felvételi épületek szerepelnek a kínálatban, TT méretben ennél a gyártónál sem találunk állomásépületet, viszont N méret kínálatáról nem lehet panasz. Megállóhelyektől, kis állomásokon át nagy állomásokig válogathatunk.

Igen népszerű épület a svájci vasutak kedvelőinek

Említést érdemel még a Busch illetve Noch cégek Laser-Cut termékei. . Utóbbinál TT méretarányban is találunk felvételi épületet. Ezzel az új eljárással rendkívül precíz illesztés érhető el, valamint a matt felületek révén az épület színei is sokkal élethűbbek. A valódi fából készült épületek pedig önmagukért beszélnek.

Teljesen élethű megjelenés – egyenesen a dobozból

A kínálat bármelyik gyártóra lebontva igen bőséges, tehát már csak a rendelkezésünkre álló helyünk szab határt. Itt vegyük figyelembe, hogy szeretnénk-e peront is építeni, de erről cikksorozatunk következő részében olvashatnak.

Jó modellezést kívánunk!

VMC csapat

Hozzászólás