Raktárépületek vasútmodellekhez, terepasztalokhoz.

Állomási raktárépületek modellvasúthoz

A vasútállomások elengedhetetlen kiegészítői a különböző kereskedelmi egységek. Itt elsősorban a raktárépületekre gondolunk, és ezek különböző fajtáira.

Raktárépületek

Günglingeni állomásépület raktárral, Faller 110107
Megvásárolható webáruházunkban is.

A felsorolást a mellékvonalak kis raktárépületeivel kezdjük, amely épületek gyakran összeépültek a felvételi épülettel. Ennek elsősorban gazdaságossági okai voltak, mivel sok esetben nem kellett külön raktárost, árupénztárost alkalmazni az állomáson, elvégezte ezeket a munkaköröket egy ember is. Közös épület révén nem kellett messzire mennie. Ezekből az épülettípusokból van a legnagyobb választék minden építési nagyságban, ezért igen kedveltek a modellvasutasok körében.

Fő előnyük, hogy nem kell hozzá külön raktári vágány építeni, hiszen az első vágány mellett helyezzük el. Raktárajtók előtti rámpa segítségével rakodták az árut, ennek szélessége viszont eltérő lehet. Vannak olyan épületek is, amelyeknél egybeépítésük révén kicsit hátrébb vannak elhelyezve, mint a főépület, ezért nem tudjuk közvetlenül a vágányok mellé rakni az épületet. Ilyenkor pallókkal, esetleg kis acél átjárókkal oldották meg a valóságban is az áru rakodását.

Közepes, vagy nagyobb állomásokon is gyakran előfordulnak hasonló épülettípusok a külföldi vasutakon. De itt már megépíthetjük úgy az állomási vágányainkat, hogy az első vágány elé építünk egy rövidke raktári vágányt.

Faller 120250
Faller 120250

Az ütközőbakot pontosan a raktárépület rámpája végénél helyezzük el, mert innentől már a peron kezdődik. Ezeket a vágányokat  “a” jelöléssel kell ellátni. A vágány hossza legalább egy rövid fedett teherkocsi hossza legyen (pl. a német G10-es sorozat). Ilyen kocsit nyugodtan tárolhatunk is ezen a vágányon, azt modellezve, hogy éppen rakodást végeznek. A kiválasztandó állomásépület alaprajzát jól figyeljük meg, hogy lehetőségünk van-e ilyen típusú épületet építeni belőle.

A modellgyártók kínálata itt is bőséges. Elsősorban német tájegységekre jellemző épületek köszönnek vissza a katalógusokból, de akadnak könnyen magyarosíthatóak is közöttük. A gyárak törekednek a minél élethűbb megjelenítésre is, például a Faller (sajnos már a  forgalomból kivont) 120250-es számú raktárépületénél megoldotta a munkások mozgását is! Az épülethez mellékelnek egy vasúti kocsit is, amelyből ki-be rakodja a motorral működtetett két raktári munkás az árut.

 

 

Raktárépületek nagy állomásokon

Raktárcsarnok és rámpa a Kibritől.
Megtalálhatja webáruházunkban is!

Nagyobb állomásokon, esetleg külön teherpályaudvarokon már nagyobb épülettípusokat alkalmaznak. Ezekben helyezik el a teljes árufuvarozáshoz tartozó apparátust. Maga a raktározási hely is sokkal nagyobb, csarnok szerű. Bőséges rendelkezésünkre álló hely esetén még szélességében és hosszában sorolhatóak is. Sok épületnél nagy, térszerű rámpát kapunk, így lehetőségünk van sok rakományt jól láthatóan bemutatni. Teherautóval, kamionnal mellé is állhatunk a rámpának, de rakodhatunk kézi emelők, targoncák segítségével is.

Hosszabb raktári vágány esetén elhelyezhetünk raktárépület nélküli rámpákat is. Ezek lehetnek homlokrakodó, oldalrakodó vagy a kettő egyben kivitelű. Ezekhez a létesítményekhez rakhatunk nagyobb terjedelmű rakományokat, amelyeket csak daru segítségével tudnak berakni a vasúti kocsiba. Szemes árut markológéppel, vagy futószalaggal rakodhatunk. Az ilyen raktári vágányoknál jól mutat a vágányhídmérleg is, hozzá tartozó rakmintával.

Kiegészítők: raktárbelső
Látványos kiegészítőket talál webáruházunkban!

Élőállat rakodás esetén építsünk az oldalrakodóra karámrendszert, vagy rakodórámpa hiánya esetén alkalmazzunk kerekes állatfeljárókat. Magyar állomások modellezésénél ezeket szabvány élőállat rakodókkal oldották meg. Ennek modellje nem létezik, de még pár vidéki állomáson fellelhető az eredeti. Pontos mérés után sztirolból megépíthetjük a saját rakodónkat.

A rakodás környezetéhez tartozó figurák közül a Preisernél találjuk  a legnagyobb választékot. Számos kiegészítőt is elhelyezhetünk mint például, dobozok, ládák, zsákok, rekeszek, raklapon lévő áruk stb. Különböző árumozgatáshoz használt eszközöket is vonultassunk fel, mert ezek is elengedhetetlen részei az igazi raktárterület lemodellezésének.

Üdvözlettel:

VMC csapat

Hozzászólás