Mit kell tudni egy vasúti alapkészletről

A modellvasutazást nem lehet elég korán kezdeni! Felnőtt fejjel sokunkban él még az az emlék, amikor szenteste megkaptuk első kezdőkészletünket. Természetesen azonnal kibontottuk, majd apuka segítségével gyorsan összeállítottuk a körpályánkat, bekötöttük a transzformátort, felraktuk a szerelvényt és már kezdtük is játékot. A kisvonatunk szorgosan rótta csak rótta a köröket, mi pedig igazi vasutasnak éreztük magunkat. Majd pár nap elteltével a körpálya kicsit unalmassá vált, ezért felmerült a bővítés lehetősége, no és persze ennek a helyigénye!

 

Mit tartalmaz egy mai alapkészlet?

Analóg alapkészlet esetén a vezérlés kézi vezérlő segítségével történik, amihez egy hálózati adaptert mellékelnek a gyártók. Ennek teljesítménye a készletben lévő mozdonyon kívül még egy jármű üzemeltetéséhez elég. A digitális készleteknél a vezérlés megegyezik a külön kapható digitális vezérléssel. A mai digitális készletek árai igen alacsonyak, mivel vagy a vezérlést kapjuk ajándékba, vagy a járműveket a pályával!

A készletek általában egy ovális pályát tartalmaznak, de praktikusabb a nagyobb változatosságot nyújtó, váltókat is tartalmazó pályákkal rendelkező készleteket választani.  A készletekben található járművekről csak annyit, hogy ennek kiválasztása egyedi ízlés dolga. A járművek a legtöbb esetben nem butított verziók, hanem teljes értékű, akár külön is megvásárolható modellek.

A későbbiekben analóg és a digitális üzemű pályát is korlátlanul bővíthetünk, csak a helyünk és a pénztárcánk szabhat határt. A pályát legegyszerűbben sínkészletekkel bővíthetjük. Ezek jelölése B, C, D, E lehet. A sínkészletek egymásra épülnek, tehát ha A+B pályával rendelkezünk és vásárolunk egy D készletet, akkor C készlet hiánya miatt nem tudjuk majd összeállítani.

Egy megfelelő alapkészlet kiválasztásával lerakhatjuk modellvasutunk alapjait.

 

Eddig már 3 hozzászólás érkezett a “Mit kell tudni egy vasúti alapkészletről” bejegyzéshez

Hozzászólás