Sisi mozdony – császárné vasúton

2012-ben ünnepeljük Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné születésének 175. évfordulóját. Erre az évfordulóra készülve a Loc&More Kft az eseményhez és az ünnepelt személyiséghez méltó emlékmű elkészítéséhez fogott, ami lehetőségeikből és tevékenységükből adódóan egy színvonalas mozdonygrafika született. Az osztrák-magyar tulajdonú GySEV számára készült image-hordozó (közkedveltebb nevén reklámmozdony), mint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb alakját, a magyarok szeretett Erzsébet királynéját, az osztrákok népszerű Sisi-jét, kora egyik legszebb asszonyát és különleges adottságokkal megáldott, de nehéz sorsú személyiségét jeleníti meg. A magyarokkal való szimpátia, szeretet kétoldalú volt, erősen vonzódott a „repülni vágyó”, és a bécsi udvarban szenvedő szívéhez közel álló, Bécsben rebellisnek tartott néphez. Megtanult magyarul és igen gyakran látogatott Magyarországra. Összesen közel hét évet töltött ezen a földön és élvezte a magyarok amúgy is híres, és irányában fokozottan megnyilvánuló vendégszeretetét. A mozdonygrafika különlegessége, hogy Erzsébet királyné az első nő a világon, aki ezen a nem mindennapi felületen megjelenik. A Sisi-mozdonyhoz a GySEV az immáron új pályaszámot viselő 91 43 0470 001-7 pályaszámú mozdonyát bocsátotta rendelkezésre másfél évre. A tervezés és a kivitelezéssel kapcsolatos valamennyi költséget a Loc & More Kft és a Jägerndorfer GmbH viselte.

A mozdony egyik oldala magyar felirattal és…

 

…másik oldala német felirattal

A végleges terv 11 vázlatterv és több egyeztetést követően készült el, a grafika tervezője Tranta Péter volt. A mozdony két oldala a vasúttársaság két legnagyobb tulajdonosának (a magyar és az osztrák államnak), valamint az ünnepelt személy két országhoz kötődésének megfelelően készült el. A magyar oldal alapszíne a bordó, és ezen található a gödöllői királyi kastély múzeumában látható Erzsébet királyné című festmény reprodukciója. Az eredeti mű László Fülöp alkotása (a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona). Az osztrák oldalon fekete alapszínen aranycsíkkal és feliratokkal (a Habsburgok fekete-sárga színére utalva) Georg Raab Portrait Kaiserin Elisabeth című festményének reprodukciója látható, eredetije pedig a Schönbrunnban. (A kép tulajdonosa a Bundesmobilienverwaltung, Bildarchiv.) A mozdony mindkét oldalán megjelenik az Osztrák-Magyar Monarchia egyesített nagy-(más források szerint közép-)címere. A jármű orrán az uralkodókra utaló arany színű mezőben látható, és részletében az oldalán is megjelelő logó talán az Erzsébet-emlékév szimbóluma lesz. A mindkét oldalon olvasható „Lisi” aláírás egyértelmű választ ad a Sisi név eredetére és az írásmód helyességére.

Királyi címer a mozdony oldalán

A mozdonydekorációt 2011. december 9-én, a jubileumi év küszöbén adták át. Az ünnepi öltözetbe bújt mozdony bemutatására Gödöllőn a Királyi Váróban került sor. A helyszín több szálon is kötődik Erzsébet királynéhoz. A gödöllői kastélyt a magyar állam vásárolta meg a Grassalkovich családtól, újította fel és adományozta a királyi párnak a koronázást követően, és Sisi kedvenc magyarországi tartózkodási helyévé vált. Az országban eltöltött összesen közel hét évből messze a legtöbbet Gödöllőn töltötte. Rendszerint a kor legmodernebb közlekedési eszközével, vasúton utazott, ezért is épült fel a Királyi Váró, amit az elmúlt évben – a kastélyhoz hasonlóan – szépen felújítottak. És említettük már a mozdonyon látható festmények egyikének gödöllői vonatkozását is. Az átadási ünnepségen részt vett és beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Dr. Völner Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Dávid Ilona, a GySEV Zrt elnök-vezérigazgatója és Habsburg György osztrák főherceg. A gödöllői vasútállomás 1. vágányán várakozó mozdony leleplezésére Szauer Mátyás, a Loc&More Kft ügyvezetőjének beszédét követően mintegy 130 meghívott vendég és a vasútállomáson tartózkodó utasok és érdeklődők jelenlétében került sor. A frissen felavatott mozdony első útján még aznap este Budapest-Keletiből Sopronba vitte az Alpoklja IC-t. A Sisi-mozdony grafikájának kizárólagos és teljes körű üzleti célú felhasználására vonatkozó jog tulajdonosa a Loc&More Kft. A Jägerndorfer GmbH-val közösen 2012-ben H0 és N méretarányú modellben is kiadják az egyedi festésű mozdonyt.

Forrás: Loc&More Kft

Sisi arcképe a mozdony homlokfalán az évforduló évszámával

A modell a Jägerndorfer GmbH megszokott magas színvonalú minőségében készült. Rendkívül részletgazdag kidolgozású, tűéles tamponált feliratokkal, megbízható futási teljesítménnyel. A mozdony festése pedig magáért beszél!

A modell H0 méretarányban digitális előkészítéssel (BASIC) és digitális hanggal (BASIC SOUND) valamint háromsínes rendszerben hasonló paraméterekkel kerül forgalomba. Az N méretarány kedvelőinek a gyártó digitális előkészítéssel kínálja a mozdonyt.

Üdvözlettel:

VMC

Eddig már 7 hozzászólás érkezett a “Sisi mozdony – császárné vasúton” bejegyzéshez

Hozzászólás