Vollmer 5709 vasúti felüljáró

Felüljárók és gyalogos átjárók a modellvasúton

Cikkünk elején először is a gyalogos felüljárókról mint a vasúton való  biztonságos átkelés egyik lehetséges formájáról szeretnénk néhány szót szólni. Gyalogos felüljárókat az Auhagen, Faller, Kibri és a Vollmer cégek kínálatából ajánlunk.

Auhagen 11363 H0: ez az építőkészlet egy régi Vero gyári termék új Auhagen csomagolásban. A méretei ezért inkább 1:100 méretarányra vallanak. A lépcsőfokai kicsik a belmagassága pedig csak dízel és gőz üzemre alkalmas H0 méretarányban. A feljáró lépcsők variálhatók. Két vágány fölé.

Auhagen 13327 TT: ez egy új készlet a gyártótól de ez sem sikerült  tökéletesre ugyanis a termék megjelenésekor a Tillig cégnek már létezett az ágyazatos sínrendszere. Vagyis ha ezt a készletet választjuk és ágyazatos sínünk van, akkor a járművek nem fognak elférni a felüljáró alatt.

VMC tipp: Házilagosan egy megfelelő alap használatával ágyazatos sínrendszer esetén megemelhetjük a kellő magasságra.

TT méretben az egyetlen könnyen elérhető készlet

A feljáró lépcsők térben is variálhatók. Két vágány fölé.

Faller 120179 H0: ez a készlet egy régi időkből való kit a kornak megfelelő minőségben. Vasbeton támpilléreket találunk a csomagban könnyen összeállítható modell akár kezdőknek is. A belmagassága alkalmas felsővezetékes üzemre is. A feljáró lépcsők térben is variálhatók. Négy vágány fölé.

Faller 120178 H0: a készlet gyári besorolása H0-ás de nyugodtan alkalmazhatjuk TT méretarányban is. Acélgerendás felüljáró finoman kivitelezett részletekkel. A felsővezetékes üzemre gyárilag nem alkalmas. Feljáró lépcsők térben variálhatók. Két vágány fölé.

H0/TT méretarányhoz egyaránt ajánlott

Faller 131238 H0: ez a hobby-szériás gyalogos felüljáró egy régi építőkészlet újracsomagolása. H0 és TT-s méretarányokra egyaránt ajánlott kevés alkatrészből álló egyszerűen összeállítható modell . Felsővezetékes üzemben gyárilag nem használható. Feljáró lépcsők variálhatók.  Két vágány fölé.

Faller 120198 H0: ez egy fedett gyalogos felüljáró amit államosokon peronoknál alkalmaznak. Régi stílusú építmény I. II. III-ik vasúti korszakokra ajánlott. Felsővezetékes üzemre gyárilag alkalmas.  Nem variálható. Két vágány fölé.

Faller 131279 H0: régi készlet mely egy meghatározott peron típushoz alkalmazható. Fallernél Hobby sorozatba van sorolva, mert régi szerszámos készlet. Felsővezetékes üzemre gyárilag alkalmas. Nem variálható. Két vágány fölé.

Az ajánlott perontípus (Faller 120201)

Faller 120110 H0: egy teljesen új készlet a piacon. Rendkívül részletgazdag kidolgozással modern stílusban. Ez a modern fedett gyalogos felüljáró még lifteket is tartalmaz.

VMC tipp: Mivel az egész épület üveg ezért feltétlenül alkalmazzunk SMD LED-eket a ki-vagy belső világításához.

Egy bizonyos perontípushoz alkalmazható. Felsővezetékes üzemre gyárilag alkalmas. Nem variálható. Két vágány fölé.

Faller 222151 N: ebben a méretarányban az egyik legjobban sikerült modell, könnyen kevés alkatrészből összeállítható készlet. Felsővezetékes üzemre gyárilag alkalmas. Nem variálható. Három vágány fölé.

Kibri 39301 H0: régi készlet egy új csomagolásban. Acélgerendás szerkezetű gyalogos felüljáró alkalmas magyar vonatkozású asztalokra is. Felsővezetékes üzemre gyárilag alkalmas. Térben is variálható. Két vágány fölé.

VMC tipp: Javasolt a termék átfestése mert a modell színe nem élethű. Üzletünkben megtalálhatók azok a festékek amelyekkel a felüljáró élethű színe lemodellezhető.

Kibri 37812 N: acélgerendás felüljáró amely rögtön négy vágány fölé alkalmas. Peronnál is alkalmazható. A  termék  üzletünk kínálatában szürke illetve zöld színben is megtalálható . Felsővezetékes üzemre gyárilag alkalmas.  Térben is variálható. Kettő vagy négy vágány fölé.

Vollmer 5709 H0: kiváló minőségű acélgerendás felüljáró élethű szürke színben.  Felsővezetékes üzemre gyárilag alkalmas. Térben is variálható.  Három vágány fölé.

Kevés plusz munkával könnyen összeállítható modell

Piko 62032 kerti vasút: ez egy robosztus kivitelű de mégis egyszerűen összeállítható időjárásálló modell. Felsővezetékes üzemre gyárilag alkalmas. Variálható. Két vágány fölé.

VMC tipp : Az itt felsorolt készletek széltében bővíthetők bármekkora vágánymező fölé.

A gyalogos felüljárók után térjünk át a gyalogos átjárókra. Ezek építésénél a fantáziánk nyugodtan beindulhat, hiszen a valóságban is számtalan variációval találkozhatunk. Néhány ötlet kínálatunkból:

Auhagen sínbetétek: Beton, acéllemez és fa utánzatú műanyag lapok H0 méretarányban. Könnyen kezelhetők, szélességük a nyomtávnak megfelelő. Minimális festést igényelnek csak a valósághű megjelenítéshez.

Noch laser cut:  Egy teljesen új termék üzletünkben mely nemrég került csak gyártásba rendkívül igényes,  részletgazdag, élethű semmilyen utómunkálatot nem igényelő modell.

Több méretarányban is választható

VMC tipp: Egy nyíltvonali gyalogos átjáró lemodellezésénél ne felejtkezzünk meg a megfelelő korlát kiválasztásáról sem. Erre H0-ás méretarányban legmegfelelőbb a Faller 180403 terméke amit fekete-fehér vagy fekete-sárga csíkosra kell lefestenünk.

Üdvözlettel:

Vasútmodell-Centrum

Hozzászólás