Vasúti hidakról méretaránytól függetlenül

Egy jól megválasztott vasúti híd igazán látványossá teszi terepasztalunkat, ennek a műtárgynak a kiválasztásához szeretnénk pár ötletet adni.

A legfontosabb amit számításba kell vennünk a megfelelő híd kiválasztásánál a rendelkezésre álló hely. Mert nem csak a hosszúság számít, hanem az áthidalandó terület mélysége is. A hidak alapanyaga legtöbb esetben műanyag. Érdemes olyan szerkezetű hidat választani amit csak pattintani kell, mert ezek sokkal masszívabbak a ragasztós kivitelnél. Persze ezekből létezik a kevesebb választék. Természetesen a felhasznált alapanyagból kiindulva a fém hidak a legmasszívabbak.

Elsőként talán a kis patakok feletti hidakat említenénk (bár sok esetben itt kis átereszeket alkalmaznak). A beton átereszre jó példa a Duha cég H0-ás terméke amit készen vagy építőkészlet formájában vásárolhatunk meg. Gyárilag egy vágány fölé ajánlott, de kettő vásárlása esetén beépíthetjük két vágány fölé is. A kisebb méretarányokban nehezen beszerezhető modellek léteznek (értsd. kisszériás), de némi kézügyességgel otthon házilag is alkothatunk szép és élethű átereszeket.

Ezeket a formákat otthon is könnyen elkészíthetjük

A következő hídtípusba a kőhidakat sorolnánk. Közülük választhatunk nagy boltívvel, vagy több kisebbel is. Ezek a hidak választhatóak íves kivitelben is. Sőt! Két darab vásárlása esetén akár kétvágányos kivitelben is megépíthetjük őket. A H0-ás kőhidak közül a legtöbb alkalmas TT-s építési nagysághoz is. N-es léptékben pedig idén jelent meg az Auhagen kínálatában egy téglamintás aluljáró, amit könnyűszerrel átalakíthatunk akár boltíves híddá is.

Jó alap egy szép boltíves híd megépítéséhez

A következő csoport a vasúti felüljárók ill. aluljárók. Ebben a témakörben is számos gyártótól választhatunk terméket H0, TT, N építési nagyságokban. A legtöbb egyvágányos kivitelben építhető meg gyárilag, de természetesen másik vásárlásával két vágányhoz is alkalmazható. Komplett készletekről van szó hídfőkkel együtt. A legszebb kivitelben készült aluljáró a Busch cég (H0 1409, TT 8791, N 8150) terméke. Lézer-vágott építőelemeket tartalmaz, nagyon szép és precíz kivitelben. Ahogy a valóságban itt is csak autóforgalomra alkalmas az átjárórész, magasságkorlátozással együtt.

H0, TT, N építési nagyságokban is választhatjuk

Folytatjuk..

Hozzászólás