Állomás körüli épületek: viztornyok

Víztornyok

A világ minden táján elterjedtek, a terepszint adta lehetőségek alapján alacsonyak és magasak egyaránt. Vasúti szempontból a  gőzmozdonyok vizét a pálya mentén lábakon álló acéltartályokban tárolták; ilyenek álltak az ipari üzemek területén is. Kiszolgálták a járműjavítót, innen vételezték a vizet a mosásokhoz is.

Ezen cikkünkkel szeretnék újabb ötleteket adni az építéshez,  hiszen ezek a már már történelmi épületek számos modellgyártó kínálatában elérhetőek.

Létező víztornyok makettjei

Bielefeld víztornya a Faller kínálatában 120166 (HO). Falazott bejáratú klinker téglából épült impozáns épület tetején acél  kupolával. A torony nem csak a vontatási telep vízkészletét biztosította  hanem a város ellátásában is közreműködött. (A Faller 120166 víztorony megvásárolható webáruházunkban és üzletünkben is.)

Bielefeldi víztorony és a róla készült Faller makett.
Bielefeldi víztorony és a róla készült Faller makett.

Az impozáns Duisburgi víztorony és modellje a Kibritől (Kibri 39457) HO méretarányban. A termék megtekinthető webáruházunkban is.

Duisburgi víztorony. Kibri 39457 makett.
Duisburgi víztorony. Kibri 39457 makett.

Haltingen víztornya és modellje Faller  222143(N) 120143 (HO).  Karcsú acélvázas szerkezeten álló szép régi víztorony  golyóformájú kupolával. A szivattyúház, az aknafedő és a szellőztető szintén tartozéka a készletnek. Az eredeti épület 1908-ban épült kupolája 500 m3-es és még ma is épségben áll.

Haltingeni víztorony (N méretarány Faller)
Haltingeni víztorony (N méretarány Faller)

                                                                                                      Ottbergen víztornya és modellje Kibri 39428 (HO)

Nem eredeti víztornyok

Természetesen ha eredeti hely megjelölése nélkül szeretnék víztornyot építeni erre is kínálunk megoldásokat..

Auhagen 11412 HO méretben vagy TT-ben az Auhagen 13272 kartonpapírból összeállítható víztorony állomás körüli épületekkel (HO, TT, N méretarányokban), az alsó pedig 11400 (HO) fűtőház víztoronnyal.

Mindezeken kívül  további víztoronymodellek is megvásárolhatóak üzletünkben.

Eddig már 2 hozzászólás érkezett a “Víztornyok” bejegyzéshez

Hozzászólás