Itt a jó idő irány a kert! I. rész

180490Faller 180490 konyhakert építkezési lakókocsival

Az ideális kert a rajzasztalon

A tegnap kertészei a főúri lakok hatalmas díszkertjeiben maximálisan kihasználták a rendelkezésükre álló tér minden négyzetcentiméterét. Ez kisebb alapterület esetén még inkább indokolt ezért a tervezés elengedhetetlen a terepasztalokon.

Asztalunkon, ha a témára nagyobb terület áll rendelkezésre akkor kialakítható akár egy nagyobb kertészet üvegházakkal, kerti tó, gyümölcsöskert, búzatábla. Kevesebb tér esetén inkább a konyhakert, virágágyás, kerti pihenő amiben gondolkodjunk.

Szerencsére a modellgyártók gondoltak minden kerttípusra, kínálatukban számtalan a témához kapcsoló terméket találhatunk mind a hazai és mind a más tájegységekre jellemzően.

Konyhakert

Talán a legtöbb terepasztalon előforduló kerttípus jellemzően fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöt termesztenek benne. A kis konyhakert dísze lehet a családi házaknak, üdülőövezeteknek .

Komplett konyhakertet a Faller kínálatában találunk a fent említett építkezési lakókocsis változaton kívül, faház, faház lugassal, szerszámos kunyhó illetve lakókocsi variációval.

180492_fg_01

Faller 180492 konyhakert kis faházzal

Az említett kis kerteket gyakran láthatjuk a vonat ablakból.  Jellemző kiegészítője a vidéki nagyobb telekkel rendelkező családi házaknak. Természetesen magunk is kialakíthatjuk  kiválasztva a saját ízlésünknek megfelelő kerítéselemekkel, épülettel és a benne termelendő növényekkel. Lehet a veteményesünk gyönyörűen karbantartott de a gazos kapálásért kívánkozó kerttípus sem ritka. Egy elhanyagolt hobby telek vagy egy parasztudvar kialakításánál rengeteg növénytípusra lesz szükség.

busch-1223-zoldsegeskert-13-17-cm--244741Busch 1223 Zöldségeskert- építőkészlet

A magyar vonatkozású terepasztalokra természetes, hogy a hazai tájainkon megtermő növényfajtákból válogassunk.  Termést hozó zöldségfélék, a nyári nap által érlelt, paradicsom- és tökfélék üdén, lédúsan gömbölyödnek a szárakon. Sok újdonság áll a “kertészek” rendelkezésére üzletünkben.

A Busch gyár palettájából igazi csemege a 1214-es cikkszámú uborka és paradicsom tövek.

busch-1214-uborka-6-paradicsom-6--244705

Mindenki egy család: Tökfélék

A szemrevaló nyári és téli tökök a terepasztalokon is igazi látványosságok. Ha az életszerű modellezés hívei vagyunk akkor mindenképp ügyeljünk arra is, hogy bizony a nyári melegben fürdőző turisták mellé ne a sütőtökföldet hanem inkább cukkini ültetvényt válasszunk (Noch 14112 cukkini, laser-cut).

A tökök kúszó változatai jól hasznosítják a “kert” megműveletlen részeit: indáikkal minden irányban szabadon terjeszkednek, és a tőtől több méterre lévő területeket is birtokba veszik, így aki nem szeretne többféle vetemény összeépítésével bíbelődni egy tökfölddel megoldhatja a veteményest.

busch-1201-sutotok-fold-244653

Busch 1201 Sütőtökföld

A sütőtök kedvelőknek ajánljuk a Vollmer 3110, illetve a Faller 180613-as készletét melyek tök árusító standok segítségükkel tökfesztivált rendezhetünk terepasztalunkon. A hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényen számtalan program várja a látogatókat így lehet ez az asztalokon is. Szabadtéri sütögető, sörsátor, árusító bódé, színpad csak néhány készlet webáruházunkból amit ilyen rendezvényen felhasználhatunk.

180560_fg_01

A tökfesztivál elengedhetetlen résztvevői a Faller 180560-as szalmabála figurák.

A kert királynője: a földieper

A földieper Olaszországból származik, de egyedi ízével is finom illatával hamar  meghódította a világot. Olyannyira megszerették, hogy rögtön a szerelemmel asszociálták.

A földieper 2200 éve jelent meg Olaszországban vad formában, termeszteni csak az 1500-as évek második felében kezdték el, de olyannyira közkedvelt lett, hogy 1860-ra már szerte a világon ismerték.

A földiepret tartják a legfinomabb erdei gyümölcsnek. E szív alakú ízletes gyümölcs a tisztaságot és a szenvedélyt jelképezi. Shakespeare Othellójában Desdemona kendőjét is földieper díszítette. Tallien asszonyság, Napóleon udvarából arról volt híres, hogy földieper lében fürdött. Franciaországban a földiepret a legerősebb afrodiziákumok egyikének tartják. Egy hiedelem szerint, ha megosztasz egy dupla földiepret az ellenkező nem egyik tagjával, nyomban egymásba szerettek.

De, hogy visszatérjünk a modellezéshez üzletünkben újdonságként kapható eper ültetvény és eper árusító készletek.

busch-1073-eper-stand-244481

Busch 1073 Földieper árusító hely

Újdonságok között: A spárga

A spárga valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből származik, a vadon termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották. A rómaiak kifejlesztették a termesztését, de még mindig az ínyenc gazdagok táplálékai közé tartozott. A későbbiekben kissé elfeledték, majd a reneszánsz idején újra megjelent, és az ínyencek kedvencévé vált. A luxusterméknek számító spárgát nagyra értékelték a királyok és hercegek is. III. Henrik kegyenceit kényeztette vele, XIV. Lajos pedig megkövetelte, hogy asztalán mindig legyen spárga. Hogy parancsának eleget tegyen, a királyi kertész, La Quintinie kidolgozott egy melegágyas termesztési módszert, amelynek segítségével gyakorlatilag egész évben szedhettek spárgát! A XIX. század elejéig csak a vagyonos ínyencek engedhették meg maguknak ezt a kifinomult és igen drága zöldséget.

busch-7176-spargafold-foliaval-170942Busch 7176 spárgaültetvény fóliavédelemmel

A kertész fekete aranya

A megfelelően elkészített komposzt a termékeny talaj éltető erejének forrása. Lassan bomlik le, így hosszú időn át folyamatos tápanyag-utánpótlást biztosít a növényeknek, egészségessé, életerőssé téve őket és javítva az ellenálló képességüket. A komposztálás környezetbarát megoldás, hisz nem más, mint a növényi hulladék újrahasznosítása a kert javára.

kibri-38144-deko-set-uveghaz-es-fahaz-komposzt-taroloval-2db-127899Kibri 38144 Deko-Set: üvegház és faház komposzt tárolóval 2 db

Sok szakember állítja a kertészkedés öröme gyógyít, stresszoldó, erősíti az immunrendszert és nem mellesleg olyan izmokat mozgatunk meg vele amelyeket a sport nem képes aktiválni. Ugyan a terepasztalon való kertészkedés nem jelenti ugyanezt, viszont a modellezésről is elmondható, hogy stresszoldó, interaktív, fejleszti a kézügyességet és szemet gyönyörködtető. Reméljük sokan kedvet kaptak egy kis kerti munkához, ajánlónkat folytatjuk.

Eddig már 6 hozzászólás érkezett a “Itt a jó idő irány a kert! I. rész” bejegyzéshez

Hozzászólás