Itt a jóidő, irány a kert II. rész

Terepasztalunkon sajnos nem lehet lemodellezni az évszakváltásokat a növényeken, ezért a kezdetekkor kell meghatároznunk, hogy a téli hónapokra jellemző kopasz fákkal, vagy a tavasz hangulatát idéző színpompás virágokkal borítjuk be asztalunkat.

Korábbi kerttel kapcsolatos cikkünkben a veteményes kialakításához ajánlottunk néhány tippet, ezúttal pedig inkább a pihenést szolgáló kertvárosi hangulatot idéző terek megvalósításához szeretnénk ötleteket adni.

Hűsítő víz a kertben

Régen a díszmedencék, kerti tavak, szökőkutak, vízesések, csobogók kizárólag a kastélyparkok és a főúri kertek tartozékai voltak. Ma bárki kialakíthat a kertjében egy tavacskát, és élvezheti a nyugalmat árasztó, hűsítő víz varázsát.

Busch 1210 kerti tó készlet
A Busch 1210 kerti tó készlet tartalmaz minden olyan kiegészítőt amire szükségünk lehet: köveket, növényzetet és vízfóliát.

Az asztalunkra felhelyezésekor vegyük figyelembe a terepviszonyokat. Lejtős terepen például a tavat a kert alján alakítsuk ki, így természetesebben mutat (a víz a valóságban is a legalsó szintre törekszik). Ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy tavunkat napfényes helyre építsük, hiszen a vízinövényeknek napi öt óra napsütésre van szükségük.

Noch 14052 vízi és vízparti növények csomag
Noch 14052 vízi és vízparti növények csomag

A Noch 14052 vízi- és vízparti növényeinek segítségével a nagyobb kiterjedésű vizek tavak, patakok élővilágát is kialakíthatjuk a készlet 17 darab úgynevezett Laser-Cut technológiával kialakított növényt tartalmaz. A tóba mindenképpen melegkedvelő növényeket válasszunk, az ilyen kis víztömeg ugyanis hamar felmelegszik. Érdemes megpróbálkozni a tündérrózsa (vízililiom) törpe változataival, amelyek már 40 cm mély vízben is szépen fejlődnek.

Noch 14140 vízililiomok (18 darabos csomag)
Noch 14140 vízililiomok (18 darabos csomag)

A vízi kert sztárjai

Noch 14114 Laser-Cut tavirózsák
Noch 14114 Laser-Cut tavirózsák

A legmutatósabbak és legterjedelmesebbek a tó színén lebegő, gyökerüket a vízbe eresztő növények. Közülük a nyílt, napsütötte állóvizeket kedvelő tündérrózsák a sztárok. Egyszerűen bocsássuk őket a tó felületére, és hagyjuk magukra. Benőve árnyassá teszik a víztükröt, amely így nyáron nem melegszik olyan hamar. Ne hagyjuk, hogy a tó nagy részét benőjék, csupán a felét.

Burjánzó sziklakertek

A sziklakert divatja változó, ám az biztos,  hogy egy sziklai vegetáció nagyon hatásos eleme lehet terepasztalunknak. Alakítsunk ki “kertünkben” egy köves lejtőt, jók a vulkanikus kőzetek, a gránit, a bazalt, az andezit, és az üledékes kőzetek is, a mészkő, a dolomit, kivéve, ha mészkerülő növények is lesznek a sziklakertben. A homokkő is megfelelő. A látvány szempontjából fontos, hogy a kövek színe egységes legyen. A legszebbek a természet által koptatott darabok. Apró kavicsokból nem lehet szép sziklakertet építeni, inkább nagyméretű köveket válasszunk.Végül ültessük be alpesi vagy erdei növények változatos, színpompás sokaságával.

Busch 1234 erdei virágok
A Busch 1234-es csomagja erdei növényeket tartalmaz, virágokat, gombákat. Felhasználhatjuk sziklakert építéséhez, vagy útszéli növények modellezésére is.

 Érdemes figyelmet fordítanunk kertünk határainak a díszítésére is. A betontömbökből rakott fal erős és tömör, ám egyáltalán nem mutatós. Fedjük be rácsozattal, és futtassunk rá örökzöld kúszónövényeket például kúszórózsát vagy vadszőlőt.

Noch 14132 Laser-Cut vadszőlő. 12 db/csomag
Noch 14132 Laser-Cut vadszőlő. 12 db/csomag

A kúszónövények fontosságára már a 20. század egyik jelentős, ökológiai nézeteiről híres művésze, Hundertwasser is felhívta a figyelmet „Hagyjunk mindent zölddel benőni” című kiáltványában (Bécs, 1980).

A futónövények használatának előnyei:

  • Oxigént termelnek.
  • Megkötik a port.
  • Csökkentik a zaj- és rezgésterhelést.
  • Javítják a helyi mikroklímát, csökkentik a hőmérséklet ingadozást.
  • Élőhelyet teremtenek számos élőlénynek.

A falhoz hasonlóan a kerítést is tervezni kell. A sövény mutatós telekhatároló, jó szélfogó, amelynek sűrűjében menedéket találnak a kisebb állatok is. Egyes fajtái azonban komoly karbantartást igényelnek, és sok helyet foglalnak.

Auhagen 76963 sövény
Auhagen 76963 sövény

Végül pedig, ha már kellőképpen elfáradtunk pihenőkertünk kialakításában jöhet a jól megérdemelt relaxáció mondjuk egy hintaágyban a tó mellett. A kényelmes szivacson olvashatunk, de akár dolgozhatunk is a számítógépen vagy írhatunk is. Olyat válasszunk amelynek van teteje, így valamelyest védelmet kaphatunk a meleg napsugaraktól.

Noch 15590 kerti homokozó és napernyő, család figurákkal
Noch 15590 kerti homokozó és napernyő, család figurákkal

További kertrendezéshez szükséges kiegészítőket megtalálják üzletünkben és webáruházunkban.

Eddig már 7 hozzászólás érkezett a “Itt a jóidő, irány a kert II. rész” bejegyzéshez

Hozzászólás