Itt a jóidő, irány a kert III. rész

A legszebb virágágyak, amelyek ihletői a régi falusi kertek, ahol a dísznövények a zöldségfélékkel vetekedtek a helyért, általában sűrű és változatos beültetésűek, és mint ilyenek, hosszan tartó virágzásukkal emelik a kert varázsát. Természetesnek tűnhetnek, pedig gondosan meg kell tervezni őket, a növények számát, színét, alakját figyelembe véve.

A jól tervezett virágágy

Egyéni ízlés dolga, hogy valaki a díszkerti jellegű egyenes vagy az oldottabb, görbe vonalakat részesíti előnyben. A kettő kombinációja – például szögletes alapelrendezés, íves szegélyekkel – ugyancsak nagyon szép lehet.

A kert akkor jó, ha levegős. Ne akarjunk beültetni minden négyzetcentiméterét, mert növényekkel túlzsúfolva szűkössé és fullasztóvá válik. A beültetett részek – ideértve a fákat, bokrokat, sövényeket, virágágyakat, szegélyeket, valamint az edényes növényeket- legfeljebb a kert alapterületének felét tegyék ki. A többit tartsuk fenn a pázsit, utak, lépcsők, terasz, tűzrakóhely stb. számára, így sokkal tágasabbnak hat a kert.

A Busch által kínált 1226 cikkszámú díszkert építőkészlettel egy családi ház hátsó kertjének teljes berendezését megoldhatjuk. A kit tartalma: kerti fészer, kerítés, kandalló, díszítő kövek, talajtakaró anyag, homok, szökőkút, padok, virágcserepek, vödrök, seprűk, gyephenger, rózsa, csillagfürt, margaréták, dáliák stb.

busch-1226-ziergarten

A képen bemutatott felhasználási javaslat egy jó példa a fent említett tervezési útmutatókra. Természetesen a Busch komplett készletét csak egy opcióként említettük ugyanis számtalan egyéb készletből válogathatjuk össze a nekünk leginkább tetsző virágkompozíciókat.

A jó kezdés

busch-7714-m-welt-blumen-selbst-schn-h0-171310

Akik az úgynevezett “vágd magad” akció kínálatából kívánnak válogatni az ő figyelmükbe ajánlanánk, hogy ne vegyenek kinyílt virágú fiatal növényeket, akármilyen erős kísértést is éreznek erre. Élénk levélszínű, többszörösen elágazó szárú, kompakt, egészséges növényeket vásároljunk.

Másik lehetőség, hogy szakértő segítségét kérve virágboltban, vagy kertészetben vásároljuk növényeinket.

busch-1049-viragbolt-244425

Falikert létesítése

Használjuk ki  egy alacsony, száraz kőfal vagy régi téglafal, házfal hasadékait és zugait, amelyben miniatűr függőleges kertet létesíthetünk de csupán e sivár falak lábához beültetett növényekkel is szebbé varázsolhatjuk.

noch-14050-laser-cut-mini-blumengarten-120827A Noch 14050 Laser-cut virágágyás készletében 17 darab növény áll rendelkezésünkre, hogy kertünket szebbé varázsoljuk. Árnyliliom, gyűszűvirág, zsálya, rózsa csak néhányat említve.

Edényes növények a kertben

Az elegáns díszkerteket, falusi virágoskerteket  még szebbé, hangulatosabbá teszik az edényes növények. Könnyen “beépíthetők” egyaránt jól mutatnak kis és nagy kertekben, ablakokban, erkélyeken, teraszokon is.

noch-14011-laser-cut-mini-zierpflanzen-in-blumentopfen-120807Noch Laser-Cut 14011 dísznövény készlete 9 db különleges virágot tartalmaz kézzel festett gyönyörű edényekben.

 Az évszázadok során a leleményes kertészek szinte mindenféle edényt felhasználtak növénytermesztésre. Növények voltaképpen bármiben nevelhetők, ami megtartja a földet és rendelkezik vízelvezető lyukakkal.  Terepasztalunkon használhatunk régi szekeret, használaton kívüli kerekes kutat, régi bánya csilléket, traktorkerekeket velük igazi békebeli hangulatú, miniatűr kerteket varázsolhatunk.

busch-1228-szeker-szines-viragokkal-244753

Vigyázzunk a locsolócsővel

A kerti locsolócső nagy kárt tud tenni a virágágyásokban, amikor öntözésnél figyelmetlenül húzzuk magunk után. Ezt úgy előzhetjük meg, hogy az ágyások sarkaiban vagy szélei mentén kis facövekeket verünk a földbe, amelyek elterelik a csövet a sérülékeny virágoktól vagy a legegyszerűbb megoldásként a Viessmann mozgó figuráját választjuk öntözőkannával.

viessmann-5126-hobbygartner-m-gie-kanne-272969Nyáron rengeteg a kerti munka. A gyomok növekedése felgyorsul, a fagyérzékeny növényeket pedig már ki kell ültetni. A nyár közepétől aztán learathatjuk fáradozásaink gyümölcsét. Ügyeljünk a fűnyírásra is. Öltözzünk kényelmes ruhába, használjunk jó minőségű szerszámokat és élvezzük a kerti munkát.

preiser-10464-hobbikerteszek-35377

Hozzászólás