Fenyőfa modell körkép

A modellező rengeteg időt tölt el a vasúti pályaterv elkészítésével, az elektronikával és a táj kiépítésével, de mikor ezek az alapok elkészülnek még mindig hiányzik valami az asztalról. A növényzet, a figurák, az épületek és a járművek teszik élővé, igazán szerethetővé a nagy művet.

A figurák, az épületek viszonylag egyszerűen válogathatóak, kiválasztunk egy stílust, egy jelenetet és összeválogatjuk a hozzávalókat. A kreativitásnak talán csak a pénztárcát érő kemény csapások szabnak határt. A növényzet kialakításakor azonban rengeteg lehetőség közül választhatunk. A vasútmodellezésben az egyik leggyakrabban használt növény a fenyőfa. Amikor kértem a kollégáimtól pár darabot, amiket megmutathatok ebben a cikkben hamarosan egy csinos kupac halmozódott fel a bolt eladópultján, gyorsan szűkítettem is az érdeklődési körömet és a nagyjából egyforma, egy-két darabos termékeket választottam ki egy gyors körkép megírásához.

Busch 6330 Négy méretben

Busch 6330, tetszetős csomagolás, 130db fenyőfa
Busch 6330, tetszetős csomagolás, 130db fenyőfa

Pár hete érkezett meg az üzletünkbe a Busch ízléses kínálódoboza, benne 130 darab fenyőfa. Négy különböző méretet találunk, a gyártó szerint H0 méretarányhoz igazított növényekből. A saját, igaz nem túl nagy időt átölelő, tapasztalatom szerint azonban fában nehéz méretarányt megszabni. Csak sétáljatok kicsit a házak közt vagy kinn a természetben egészen elképesztően változatos méretekben találunk meg minden fát a valós 1:1 méretarányban is. Külön pozitívum, hogy a fák talpain szépen szín kódolva megtaláljuk a fa méretét, így nem kell azzal pepecselni, hogy az egyforma magasságúakat válogatjuk és méricskéljük. (Webáruházunkban több kép is van a termékről!)

busch-6330-d4

A Busch fái nekem személy szerint tetszenek, mert kategóriájuk legtöbb versenyzőjével szemben nem egyenletes vonal a sziluettjük, hanem kicsit csipkézett. A gyenge pontjuk a két végükön található, a csúcsok kialakítása kicsit tömöttre sikerült, míg a talp kicsit “gagyi” műanyagos, de ez utóbbi legalább egy kis festéssel, vagy szóróanyaggal könnyen javítható. Ha már szóróanyag! A “tűlevelek” – hasonlóan az igazi fenyőkhöz – elég tisztességesen hullanak róluk, ebben nincs különbség a kategóriája többi versenyzőjétől. A fotózáshoz én hajtogattam kettőt-hármat rajtuk, hogy egyenesen álljanak és volt mit lefújni a fotósátor padlójáról, de ez a veszteség a fenyőkön nem látszik meg.

Talpak - Busch 6330
Talpak – Busch 6330
Fenyőfa csúcsok: Busch 6330
Fenyőfa csúcsok: Busch 6330
 • Forma: 5/5
 • Szín: 3/5
 • Méretek: 5/5
 • Ár: 400 Ft/db

 Model Scene MK150

A Model Scene termékei mindig is egy magas kategóriát jelentettek és amikor a fotózáshoz összehordott halomban megláttam ezt az 5 modell fenyőt tartalmazó dobozt tudtam, hogy erről írni akarok. Végre egy fenyőfa ami elszakad a gyerekkorunk karácsonyfa rajzaitól! Igen, mikor az ember a Tátrában túrázik nem lát olyan fenyőt, aminek a lombja a talajtól indul, a korona valahol sok ember magasan kezdődik, addig csak csodálatraméltóan egyenes és protestáns egyszerűségű törzs szökik a magasba. Ezek közt az oszlopok közt sétálva egészen parányinak érezhetjük magunkat ahogy a csendet csak a lépteink zaja töri meg. Na ezt az érzést elevenítette fel bennem a Model Scene és ezért hatalmas piros pont nekik!

A tűlevelek talán kicsit világosak, de a törzs és a korona kidolgozottsága tökéletes. A fotózáshoz kibontott csomagolás nem hullott, és a talpazat is nélkülöz minden sablonos gyökérzetet. Az egyetlen komoly hátrányt a társaival szemben az ára jelenti, az 5 darabos csomag 6000 Ft körüli ára az előbbi Buschoz képest, több, mint kétszeres, illetve itt nincs lehetőség egy darabot vásárolni.

Model Scene mk150 fenyőfa
Model Scene mk150 fenyőfa

 

 • Forma: 5/5
 • Szín: 4/5
 • Méretek: 3/5
 • Ár: 6025 Ft/csomag

Noch 26411 Egy vegyes-erdő fele

Kicsit kilóg a sorból a Noch fenyőfája, mert ez egy erdő csomag fele. Már a csomagolás is két műanyag bugyorból áll, az egyikben a lombos fák, a másikban a különböző méretű fenyők. Én három erősen különböző méretű fát szedtem ki, hogy a lenti fotón bemutassam a terméket.

Őszintén megmondom nekem nem tetszik túlzottan, ahogy a fotón is jól látszik mintha beretvával rajzolták volna a fa sziluettjét, pluszban a közepén valahogy túl tömött benyomást kelt, míg a szélein elég ritkás. Sok fát egymás mellé rakva az összhatás jó, de egyenként nem használnám fel. Ez a fa volt az, ami a leginkább szóródott, háromszor kellett letakarítanom a fotósátrat és még így is látszik a  képen, hogy lehullott róla pár szem. Viszont nagyon stabil talpat kapott, ami nem is ronda és könnyen eldolgozható a szórt talajokkal.

A Noch modellfenyője viszont egy dologban verhetetlen, a teljes vegyes erdő csomag mindössze 2149 Ft, ami ha egy darab fenyőfára vetített árral számolunk, akkor 215 magyar forintot kapunk eredményül. Megejtően olcsó a 10 darab fa (ebből 5 fenyő)!

Noch vegyeserdő csomag bontva: 3db fenyőfa modell
Noch vegyeserdő csomag bontva: 3db fenyőfa modell
 • Forma: 2/5
 • Szín: 3/5
 • Méretek: 5/5
 • Ár: 2149 Ft/csomag

 Jordan 880062 fenyőfák

A Jordan fenyőfája egy jó átmenet a nagy gyárak termékei és a VMC kínálata közt. Felépítését tekintve ugyanaz, mint, amit mi is árulunk, dróton sztatikus fűvel szórt műanyag fa. A Jordan fái azonban magasabbak és kapunk hozzájuk egy kis műanyag fröccsöntött talpat is, ami nagyon szép, de a sodort drót szárhoz valahogy nem sikerült hozzáigazítani, így olyan hatást kelt, mint a kislányom pipaszár lábain a gumicsizma. Azonban ez korrigálható probléma és egy nagyon jó, kevéssé szóródó, szép fenyőt kapunk. Az én ízlésemhez képest kissé egyenletes háromszög forma, de amíg van egy konyhai olló a közelben ez is javítható.

A két darab 16 cm magas fenyő modell 1476 forint, ami darabárra átszámolva a középkategória tetejére pozicionálja a terméket.

Jordan 880062 16 cm magas fenyőfa modell
Jordan 880062 16 cm magas fenyőfa modell

 

 • Forma: 3/5
 • Szín: 5/5
 • Méretek: 1/5
 • Ár: 1476 Ft/2db

VMC fenyőfák: egy evolúció krónikája

Az utolsó(előtti) darabbal hazabeszélek, nézzétek el nekem. Időről időre kapunk sodort drót alapú fenyőfákat, amiket darabra lehet vásárolni az üzletben. Az alap modell lássuk be nem túl részletgazdag és bár láttam terepasztalt, ahol ez a fa borított be egész hegyoldalakat, ha finoman fogalmazunk is kompromisszumos megoldás. Mikor nekiláttunk a TT modul terepasztalainkat építeni kellett valami gyorsan felhasználható fa, ami lehetőleg nem vitte az egekbe a szűkös büdzsét sem. Ekkor fogtuk meg a drót fenyőfákat, kezdtük el nézegetni, hogy mihez kezdhetünk velük. Koprodukciós eredmény lett az első verzió, amit videón is dokumentáltunk. A modellragasztóval preparált fa törzsét a Mecseki erdőtalaj nevű szóróanyagunkba hempergettük, a lombokat pedig a sztatikusan szórható füveinkkel díszítettük. Az így elkészült “pimpelt” fa sokkal jobban mutatott, mint az alap modell. Pár hónapra elégedetten hátra is dőltünk.

Azonban tavasz végén újabb etapja következett a bemutató terepasztalunk építésének és azon egy új verzióját próbáltuk ki a VMC fenyőfának, a mecsekivel nem csak a törzset a lombkoronát is beszórtuk, hagytuk hogy amorf formákban összetapadjanak a műanyag sörték és aztán ezt a fura formát szórtuk meg fűvel. Az eredmény sokkal jobb lett, a fa elvesztette azt a szabályos kefe-frizura jelleget, amit a Jordan fáinál is láthattunk. Ahol belátni a szárig ott sem egy sodort drót vagy kikandikáló műanyag van, hanem fa. Sajnos a fotózáshoz csak olyan darab volt éppen készen, aminek a törzse még nincs meg de a videóval összevetve látható az eredmény.

A VMC fája még nem kapható. Minden alapanyag megkapható nálunk ahhoz, hogy elkészítsd magad, nem is biztos, hogy valaha csomagolunk belőle, ez még a jövő zenéje, de minden a rendelkezésedre áll hozzá és összeadva a hozzávalókat, azt hiszem árban így jársz a legjobban.

vmc-fenyo-v2

 Oké, ezt az utolsót nem bírtam kihagyni

IMG_5302

A +1 fenyőfa itt figyel a dolgozóasztalom tolltartójában már hónapok óta. Korábban a gyerekkori Märklin kisvasutam dobozában hányódott, ami most itt a lábam mellett pihen az asztalom alatt, hogy a szervízünkbe bekerüljön és rendbe tegyék a kollégák.

Nos ezek a fák nem szépek és meglátszik rajtuk, hogy gyerekkoromban rengeteget nyúztam őket. Gyurmagombócba szúrva ott álltak a Lego váram mellett, máskor a műanyag Hochensdorf állomásépületnek adtak árnyékot. Valaha volt talpuk is, ne kérdezzétek hol lehet, eltűnt a matchboxok és homokozóból megmentett playmobil figurák valhallájában. De! És ez egy nagyon fontos de, alapvetően még mindig egyben van és egyáltalán nem kell szégyenkeznie sok társa mellett, akár néhány fentebb taglalt fenyő mellett sem. Ezek a fák túléltek mindent, ezt én garantálom, még azt is, amikor egy reflektorral kívántam szaharai hőséget varázsolni a Lego keresztes lovagoknak és az egész egymásba olvadt. Szóval akinek van ilyen régi Märklin fája az legyen büszke rá, igazi túlélő termék gazdája, ha nem lenne csúnya, akkor a csótányokhoz hasonlítanám ezeket a fákat.

Nos köszönöm, ha végigolvastad a cikket, remélem találtál benne hasznos információt vagy csak szereztem vele pár vidám pillanatot. Ha így volt ne fukarkodj a lájkokkal. Köszi.

Hozzászólás