Pataki László az idei Temofesztről

VMC Magazin: Az elmúlt évek tapasztalatai nyomán idén melyik programot várjátok a legsikeresebbnek?

Pataki László: A 2014-es VI. TEMOFESZT a V4 országok gazdasági együttműködésére kiírt projekt bemutatása lesz a rendezvény fő látnivalója. Ezt egy nemzetközi TT-s modulterepasztalon keresztül mutatják be a Lengyel, Cseh, Szlovák és Magyar vasútmodellezők. Ehhez a rendszerhez csatlakoznak még azok az országok, akik a szomszédságukban vannak, így Német ország és Románia, sőt tovább építve a vonalat egészen Bulgáriáig. A 24 állomást közel 230 méter hosszú modulrendszerben építik be, amit 56 kezelő személyzet fog üzemeltetni.

VMC Magazin: Lesz Rc bemutató, ez hogyan kapcsolódik a technikai modellvasút fesztiválhoz? Miért jött be ez a programpont?

Pataki László: Igen, az idén először a TEMOFESZT rendezvény sorozatán tervezzük az 1:10-es méretarányú RC kamion, rakodó és munkagép bemutatót tartani. 450 m2 területen fognak “dolgozni” a járművekkel, egy várost, utakat felépítve. A fesztiválhoz úgy kapcsolódik, hogy az igazi vasutat tulajdonképen ezekkel a járművekkel, gépekkel kezdik építeni. A ” Technikai Modellvasút Fesztiválban ” a Technikai szót szeretnénk kibővíteni a nem kötött pályán közlekedő járművekkel is!

Mivel évek óta Magyarországon ez a rendezvény a legmagasabb színvonalú és méretű modellvasút bemutató, szeretnénk bővíteni ezekkel az RC kategóriákkal is! A munkagépeken kívül még tervezünk – a PARK vízviszonyait figyelembe véve – RC hajó bemutatót is tartani.

Mi várható az idei Temofeszten? A kép kattintásra letölthető!
Mi várható az idei Temofeszten? A kép kattintásra letölthető!

VMC Magazin: Kivel van több macera a látogatókkal vagy a kiállítókkal?

Pataki László: ” Macera ” mindenkivel van, hiszen nem vagyunk egyformák!

Mi arra kérünk mindenkit, hogy úgy jöjjön el a kiállításra – legyen az kiállító vagy látogató -, hogy ” Én most jól szeretném érezni magam! “ Akkor biztos, hogy az idén is egy felejthetetlen élménnyel fog hazatérni és alig várja a következő év októberét!

Szerencsére egyre kevesebb a probléma, köszönhetően annak is, hogy két nagyon ügyes fiatal rendezvényszervezővel és marketingessel (Hrubiák Vivien és Galambos Katalin) bővült az eddigi 3 fős szervezői stáb! Próbálunk mindenre oda figyelni és felkészülni a váratlan helyzetekre! Az elmúlt évek tapasztalatait is folyamatosan előtérben tartva szervezzük a kiállítást. A médiákban olvasott visszhangok is egész jó véleménnyel vannak a fesztiválról.

VMC Magazin: A stáb tagjai mit szeretnek a kiállításban a legjobban?

Pataki László: A most már öt fős stáb tagjai a szervezéssel járó feladatokat szeretik megoldani, mert minden évben más és más a kihívás. Az a cél, hogy minden évben tudjunk új kiállítókat, modelleket, terepasztalokat is bemutatni.

Az idei évben sikerült Román modellezőket is beszervezni a rendezvényre és egy új Német klub is részt vesz a fesztiválon, nem is beszélve az RC showról! A hazai vasútmodell kiállításokkal előbb utóbb az a probléma, hogy mindig ugyanazokat a terepasztalokat nézhetik meg a látogatók. Na jó, néha akad köztük egy-egy új elem, de ez csak pár százaléka a régi, több éves anyagnak.

VMC Magazin: Mi tavasszal készítettünk egy felmérést a modellezők életkorával kapcsolatban és ott sokan aggódtak a hobbi elöregedése miatt. A kiállítás látogatói közt mennyi gyerek van, mi a jellemzőbb a felnőtt férfiak vagy a családok jönnek inkább?

Pataki László: Mi is készítettünk egy felmérést a tavalyi TEMOFESZT-en. Érdekes adatok jelentek meg!

A helyszín választás miatt a gyerekes családok viszik a pálmát, de az egyedül érkező felnőtt férfiak is sokan vannak. Mi nem csak a gyerekeket szeretnénk megcélozni a rendezvénnyel, hanem a családokat, hiszen már bizonyított tény, hogy a modellezés számos olyan közös programra ad lehetőséget, amit az egész család elvezni tud, akár a nagyszülőkkel együtt is!

A terepasztalokon olyan jeleneteket építenek meg a modellezők, amiket az élet produkál. Főleg a még emlékező távolságba visszanyúló élmények. A 60′-as, 70′-es évekre még vagy már sokan emlékeznek. Mindenkinek eszébe jut valami történet egy autóról, egy házikóról, egy figuráról, amit a család többi tagjának elmesélhet. Én úgy gondolom, hogy a szülőt kell meggyőzni arról, hogy érdemes elhozni a gyerek egy ilyen rendezvényre és aztán majd eldől, hogy esetleg otthon is épüljön-e egy egyszerű terepasztal, amin együtt játszik a gyerek és a szülő órákon keresztül, nem is beszélve az együtt építéssel eltöltött időről!

VMC Magazin: Ha nem lenne nemzetközi a fesztivál meg tudnátok tölteni ezt a területet csak magyar kiállítók asztalaival és bemutatóival?

Pataki László: Igen. Ezt azért merem ilyen határozottan kijelenteni, mert csak nekem van annyi ismerősöm, akinek tudom, hogy van otthon terepasztala – teszem hozzá rögtön, hogy nem is akármilyen! -, amivel a negyedét simán megtöltenénk. Két gyakori ok miatt nem jönnek el a kiállításra.

Az egyik, hogy az asztal fixre be van építve egy helységbe, tehát nem mozgatható, a másik, hogy nem meri kihozni a fesztiválra, mert úgy gondolja, hogy nem állná meg esztétikailag, technikailag a helyét! Ez utóbbi problémával nem kell törődni, hiszen nincs két egyforma terepasztal! Az egyiken ez a szép vagy jó a másik asztalon pedig más! Ettől változatos a modellezés.

VMC Magazin: Van-e olyan, hogy telt házat kell jelenteni? Mekkora a maximális nézőszám kapacitás?

Pataki László: Telt házat jelenteni? Tavaly nem voltál kint szombaton? A csarnokban sem és a parkban sem volt túl sok szabad hely! A maximális, biztonságosan kezelhető látogató szám megközelíti a 7.000 főt, de csak azért, mert a Parkban sok mozgó, közlekedő jármű van a programok keretein belül. A reális esély megvan a maximális kapacitás elérésére.

Tavaly 500 fő hiányzott hozzá! Reméljük az idén ez megvalósul!

VMC Magazin: Köszönjük az interjút!

Idén október elején tehát mindenkit szeretettel várnak a Vasúttörténeti Parkban a Temofeszt szervezői:

  • Pataki László
  • Kollár Róbert
  • Kisszékelyi Gyula
  • Hrubiák Vivien
  • Galambos Katalin

Ha még esetleg nem tudnád, akkor a VMC most augusztusban kisorsol egy VIP jegyet az idei Temofesztre, amivel 2 fő élvezheti a változatos programokat a kiállítás mindhárom napján! Játssz velünk a jegyért!

Hozzászólás