A VI. Temofeszt

A látogatóknak péntek délelőtt kezdődött a három napos rendezvény sorozat, de a kiállítók már napok óta kijártak a Vasúttörténeti park fűtőházába és építették a terepasztalokat, a standokat. Csütörtökön már mi is kipakoltuk a boltunkat, felépült a VMC kiszolgáló standja és a mögötte megbújó foglalkoztató terem is.

Az új Märklin gyerekvasút még Pataki Lászlót is megállította egy pillanatra. - fotó: VMC - Őri András
Az új Märklin gyerekvasút még Pataki Lászlót is megállította egy pillanatra. – fotó: VMC – Őri András

Érdekes hangulat van ilyenkor a teremben, a kiállítók ismerkednek a szomszédokkal, pihenésképpen kicsit körbeszaglásznak merre mi várható. Hozzánk is sokan benéztek, hogy mivel készülünk idén.

Már csütörtök estére összeraktuk az első foglalkozásra a termünket. - fotó: Őri András (VMC)v
Már csütörtök estére összeraktuk az első foglalkozásra a termünket. – fotó: Őri András (VMC)

Péntek reggel már csak az utolsó simítások voltak hátra, kiporcióztunk egy adag gumicukrot az első érkező gyerekeknek, a boltban Zsolt és Gábor elrendezték a szaküzletből hozott kimaradt termékeket. Azt hittük készen állunk mindenre.

Piszok nagy tévedés volt. A péntek egy lassú, nem túl sok látogatót vonzó nap szokott lenni. Elképzelésem szerint a foglalkoztató óráinkra nyugodt körülmények között felkészülhetünk, az első egy-két látogatóval közösen szerezzük meg a rutint. Nos, alig telt el fél óra, talán negyven perc és telt házunk volt. A rutint igen gyorsan megszereztük, mert pár óra alatt, több, mint 20 diorámát építettek a látogatóink. Míg péntek délelőtt még fele-fele arányban voltak felnőttek és gyerekek délutánra valahogy híre mehetett a gumicukornak és a dioráma építésnek, mert egy-két kivételtől eltekintve a következő két és fél napban csak gyerekek (és a szüleik) üldögéltek nálunk és építették az egyre ötletdúsabb diorámákat.

Kétféle workshopot tartottunk, fél napig a VMC Model terepépítő anyagait lehetett tesztelni egy kis dombos-növényzettel tarkított diorámán, fél napig Noch-Auhagen termékekből lehetett összerakni egy helyes kis fatábla alapú jelenetet. Volt rajta egy állomás épület, valami melléképület, állat és ember figura, fa és virágok, moszatból bokrok. A hét elején a boltban lepróbáltuk a feladatot és olyan 40 perc alatt végeztünk mindannyian a művel, így ráhagyással egy órásra terveztünk egy váltást. Nos, a gyerekek természetesen nem haladtak olyan ütemben, mint mi. Néha megálltak kicsit és újra elképzelték hol fog állni a lovacska, vagy beletenyereltek a már kiszórt terepbe és javítani kellet, mindenféle megtörtént. (Ha a gyerek éppen elég nagy és ügyes volt már ahhoz, hogy tempósan haladjon, akkor az aggódó szülők állítgatták meg, hogy jaj, hát te fülig ragasztós leszel, töröld meg a kezedet!)

Én azt gondoltam, azt terveztem, hogy hasonlóan tavalyhoz eljárkálok a standunktól, beszélgetek és interjúzok mindenkivel, fotókat készítek. Elvégre volt két segítségünk is a workshopokra, Réka és Edina személyében. Ennek ellenére meglepően kevés olyan pillanat jutott, mikor el tudtam szabadulni.

A három nap alatt több, mint 150 diorámát készítettek el nálunk a gyerekek és az örökifjú felnőttek, a pontos számot még nem ellenőriztük le. Köszönjük mindenkinek, aki leült hozzánk és 1-2 órát eltöltött nálunk, elfáradtunk, de nagyon jó élmény volt.

Az első napon több kiállító is kipróbálta a Noch-Auhagen dioráma építést. Az ő rutinjukkal a meglevő alapanyagokból sok finom extrát kaptak a falapok. - fotó: Őri András (VMC)
Az első napon több kiállító is kipróbálta a Noch-Auhagen dioráma építést. Az ő rutinjukkal a meglevő alapanyagokból sok finom extrát kaptak a falapok. – fotó: Őri András (VMC)
Az első igazi gyereksereg-roham a VMC Model terepépítési előadáson ért minket. A helyzetet nem javította az sem, hogy az osztálynak időre el kellett érnie a hazafelé tartó buszt is. :) - fotó: Őri András (VMC)
Az első igazi gyereksereg-roham a VMC Model terepépítési előadáson ért minket. A helyzetet nem javította az sem, hogy az osztálynak időre el kellett érnie a hazafelé tartó buszt is. :) – fotó: Őri András (VMC)
A második napon már komoly sorok és várólista alakult ki. Bár igyekeztünk megoldani a helyzetet, sajnos nem mindenki tudott bejutni a workshopra. - fotó: Őri András (VMC)
A második napon már komoly sorok és várólista alakult ki. Bár igyekeztünk megoldani a helyzetet, sajnos nem mindenki tudott bejutni a workshopra. – fotó: Őri András (VMC)
Íme, az új generáció! - fotó: Őri András (VMC)
Íme, az új generáció! – fotó: Őri András (VMC)
Sokszor a szülők és gyerekek közösen építették a tájat, néha előfordultak véleménykülönbségek is. - fotó:  Őri András (VMC)
Sokszor a szülők és gyerekek közösen építették a tájat, néha előfordultak véleménykülönbségek is. – fotó: Őri András (VMC)

Az alatt a pár alkalom alatt míg volt egy kis időm elszakadni a standtól és a gyerekzsivajtól lenyűgözött a hatalmas felhozatal. Az impozáns TT modul (amiben a mi Tavasz-Nyár-Ősz-Tél moduljaink is helyet kaptak), a megszámlálhatatlan terepasztal kígyó mindenfelé. Idén teljesen kimaradtam az eredményhirdetésekből, de a személyes véleményem szerint a villamos üzemet bemutató asztal, a Lego terepasztal és egy családi N-es hagyományos asztal voltak a legérdekesebbek idén. (A Lego asztal építőivel már közöltem egy mini-interjút, az N-es asztal még feldolgozás alatt van, de hamarosan érkezik az is. Frissítés: Megérkezett, ide kattintva olvashatjátok.)

A terepasztalok mellett a biztosító standja volt a leghangosabb, pár épülettel mellettünk ők is a gyerekeket várták kifestő versennyel és nagyon zajosan kipukkadó lufikkal. A kiállítás ideje alatt megszokottá vált a bődületes visszhanggal járó lufibaleset és az utána felhangzó elkeseredett sírás. Veszélyes üzem ez. A gyerekeket várta még egy mini-kánaán, már tavaly is találkoztam a Tessloff Babilon kiadó standjával. Rengeteg érdekes gyerekkönyvvel érkeztek, minden korosztály számára.

 

A villamosok ura - fotó: Őri András (VMC)
A villamosok ura – fotó: Őri András (VMC)
LGB vasút - fotó: Őri András (VMC)
LGB vasút – fotó: Őri András (VMC)
Urbánus környezet - fotó: Őri András (VMC)
Urbánus környezet – fotó: Őri András (VMC)

Vasárnap este miközben mi csomagoltunk össze, a szervezők elmondták, hogy már készül a következő Temofeszt. Ennek örültünk, mert a három nap alatt már mi is kitaláltuk, hogy jövőre mivel várunk titeket a fűtőházban.

Hozzászólás