Taurus villanymozdony kép

MÁV 1047 sorozatú, GYSEV 1047 sorozatú Taurus villanymozdony

A MÁV 1047 sorozat a MÁV és a GYSEV kétáramnemű villamosmozdony típusa. Becenevei: „Taurus”, „Teknő”, „Milkabika”. A GYSEV mozdonyait „Repcebikának” nevezik. Elterjedt becenév még a Dórémi is.

A 1047-es sorozatú mozdony a Siemens TS EuroSprinter mozdonycsaládjának ES64U2 jelzésű kétáramnemű változata. (ES = EuroSprinter, 64 = 6400 kW teljesítmény, U = univerzális mozdony, 2 = két áramnemű)

Az 1990-es évek végére a MÁV 1-es számú vasútvonal Tata–Hegyeshalom közötti szakaszán lehetővé vált a 160 km/h sebességű vonatoktovábbítása. Ezzel jelentősen csökkent az utazási idő Budapest és Bécs között. A MÁV-nak nem voltak 160 km/h sebességre alkalmasmozdonyai, ezért a MÁV V63 sorozatból 10 db-ot átépítettek 160 km/h sebességre ( V63.1xx sorozat). Ezek a mozdonyok azonban nem alkalmasak az osztrák 15 kV / 16,7 Hz-es felsővezeték alatti üzemre, így a határon mozdonycserét kellett alkalmazni és ez sok időt vett igénybe. A határátmeneti várakozási időt mozdonycsere nélküli közlekedéssel lehet csökkenteni, amihez kétáramrendszerű mozdonyok szükségesek. Miután a MÁV nem rendelkezett ilyen kétáramrendszerű, ún. határátlépő jellegű mozdonyokkal, az ilyen forgalmat az osztrák vasút (ÖBB) kétáramrendszerű mozdonyai bonyolították le. Kezdetben az ÖBB 1146 sorozat, majd az ÖBB 1114 sorozatú mozdonyok jártak Budapest ésBécs között. Az osztrák mozdonyok magyarországi futásteljesítmény-költségeit a MÁV a nagysebességű (Z1-es) kocsikkal egyenlítette ki. Tehát egy EuroCity szerelvényben az osztrák mozdony mögött a MÁV nagysebességű, nemzetközi kocsijai voltak besorolva. A MÁV gazdasági számításai azt igazolták, hogy nem gazdaságos sem a V63.1xx sorozat emelt sebességű üzemeltetése, sem az osztrák mozdonyok magyarországi költségeinek kiegyenlítése. Továbbá a már meglévő mozdonypark átlagéletkora 30–40 év volt. Ezért a MÁV számára elkerülhetetlenné vált egy újabb mozdonytípus beszerzése.

Taurus villanymozdony modellek

A MÁV Rt. és a GYSEV Rt. 2000 végén pályázatot írt ki 10, illetve 5 db kétáramrendszerű mozdony beszerzésére. A vasúttársaságok a már üzemben lévő bevált típusokra írták ki a pályázatot a gyártók számára. Kikötés volt továbbá a 200 km/h sebesség, és a minimum 5600 kW teljesítmény, valamint az, hogy mozdonyok részt tudjanak venni a későbbi széles körű nemzetközi forgalomban. Így alkalmassá tehetőek legyenek a MÁV, a GYSEV, az ÖBB, és a Deutsche Bahn vonalakon való közlekedésre. A pályázatra az ADtranz (Bombardier Transportation) aBombardier TRAXX sorozatra épülő mozdonyt, a Siemens TS az ÖBB számára is szállított és Magyarországon is menetrendszerűen közlekedő ES64U2 típusú, az ÖBB-nél ÖBB 1116 sorozatú mozdonyt ajánlotta.

Gysev Taurus villanymozdony
Gysev Taurus villanymozdony (Fotó: Wikipedia)

Az ajánlatok kiértékelése után a Siemens EuroSprinter mozdonycsalád ES64U2 jelű, 6400 kW teljesítményű, 230 km/h sebességű univerzális mozdonyát találták megfelelőnek, és megkötötték a szerződést a Siemensszel. 2002 folyamán a MÁV számára ES64U2V4, a GYSEV számára ES64U2V5 típusú mozdonyok készültek, melyek kismértékben eltérnek egymástól. A mozdonyok rendelkeznek az osztrák és német vonalakra szóló futásengedéllyel is, így részt vehetnek a későbbiekben a nemzetközi teherszállításban. A két vasúttársaság a 1047-es sorozattal a MÁV V43 sorozatú mozdonyok egy részét próbálja kiváltani.

A V4, V5 verziószámok különbségeket jelentenek az ES64U2 típuson belül. V1-es típus az ÖBB 1116-os és a DB 182-es sorozata, a V2 és V6-os típus a Siemens Dispolok mozdonyok. (A Siemens saját cégének is gyártott a típusból, melyeket magánvasutaknak ad bérbe.) A V3-as típus a svájci HUPAC mozdonyokat, a V4 és V5 pedig a MÁV és GYSEV mozdonyokat jelölik. A verziók mindig az adott ország vasúti követelményeire készülnek, többek között különböző vonatbefolyásoló rendszerekkel és áramszedőkkel. Néhány mozdony, melyek eltérő felsővezeték típusokon közlekednek, el vannak látva egy harmadik áramszedővel is. Ilyen volt például az ÖBB 1116-os sorozat első 25 darabja is. A 1047-es sorozatnál ez már nem lett felszerelve, mert a mozdonyok átvétele előtt a felsővezeték kígyózását átépítették, így az osztrák mozdonyokról is leszerelték a harmadik áramszedőt.

 

Máv Taurus villanymozdony
Máv Taurus villanymozdony (Fotó: Wikipedia)

2007-ben az 1047-es mozdonyok Budapest és Bécs között EuroCity, InterCity és EuroNight vonatokat továbbítanak, Ausztriában Bécs ésSalzburg között ÖBB IC-vonatokkal fordulnak, a Bécs és Amstetten közötti ún. Westbahn vonalon ingavonatokat továbbítanak. Budapestről Sopronba és vissza MÁV IC-vonatot is húznak. Ezen felül 3 pár kamionszállító RoLa-vonatot is továbbítanak mozdonycsere nélkül Kiskundorozsma termináltól az ausztriai Welsbe és vissza.

Továbbra is rendszeres a RoLa- és EuroCity/InterCity vonatok továbbítása, továbbá Békéscsaba felé gyorsvonat-továbbítás az ottani mozdonyvezetők képzése miatt.

Az első GYSEV 1047 sorozatú villamosmozdony 2002-ben érkezett meg együtt a MÁV első 1047 mozdonyával, majd rövid időn belül szolgálatba is állt. Mivel képes közlekedni Ausztriában is, ezért eleinte elsősorban a magyar–osztrák határátmeneteknél használták.

A mozdony szinte teljesen megegyezik a MÁV 1047-esével és az osztrák Taurusokkal (ÖBB 1116 sorozat). Leglényegesebb különbség a sárga-zöld színterv és az LZB vonatbefolyásoló rendszer. Üzemszerű engedélyezett sebessége (működő LZB rendszer mellett) 230 km/h. A sorozat alapvetően Sopron és Budapest között InterCity, gyorsvonati és tehervonati forgalmat látott el, néha Ausztriában is közlekedett.

2010-ben a sorozat több taggal is kiegészült köztük a matricázott Liszt Ferenc, Széchenyi, Sissy mozdonyokkal (GYSEV). A mozdonyok elsősorban GYSEV területen közlekednek Szombathelyen szinte azóta is mindegyik megfordul naponta akár többször is.

forrás: Wikipedia

Hozzászólás