2017-12-08 Így használd a Z21 aktiváló kódot! / Unlock-Code for z21-Start / Freischaltscode für z21-Start

A Z21 Start wifi aktiválása lépésről lépésre.

A Roco 10814 Freischalt kód megvásárlása után az alábbi lépésekkel aktviválhatod készüléked wifijét.


Z21 aktiváló kód / Unlock-Code for z21-Start / Freischaltscode für z21-Start
Első lépés:

 • Számítógép az internethez csatlakozik!!!
 • Töltsd le a „Z21 Maintenance.exe“ szoftvert a www.z21.eu/Downloads oldalról, mindig a legfrissebb verziót használd!
Z21 Maintenance.exe letöltése

Második lépés:

 • Csatlakoztasd a ROUTERT a Z21 START-hoz wifi vagy kábel segítségével.
  • Kábellel: Csatlakoztasd a LAN kábel egyik végét a ROUTER egyik sárga LAN csatlakozójába a másik végét pedig a Z21 LAN csatlakozójába.
  • WIFI : Válaszd a Z21 START hálózati azonosítóját a számítógép WIFI kapcsolatai közül és írd ba a Z21 ROUTER alján található jelszót.
 • Számítógép a Z21 routerhez csatlakozik!!!
A LAN kábel egyik fele a Z21 LAN csatlakozójába a másik fele a router sárga csatlakózói közül egyikbe kerüljön.
Wifi kód a router alján található.
Csatlakozás wifin keresztül a Z21-hez

 

Harmadik lépés:

 • Olvasd ki a Z21 START széria számát.
  • Indítsd el a Z21 Maintenance.exe programot.
  • Kattints a Verbinden gombra => Megjelenik egy Z21 START kép.
  • A 6 számjegyű szériaszám megjelenik a Verbinden gomb alatt.
  • Írd fel a hatjegyű számot egy papírra, vagy a telefonodba.
Z21 szérai száma

 

Negyedik lépés:

 • Számítógép az internethez csatlakozik!!!
 • A Z21 aktiváló kód generálása.
  • Menj a  www.roco.cc vagy a www.fleischmann.de weboldalra.
  • Keress rá a 10814 cikkszámra a keresőmezőben, majd kattints a talált termékre.
  • Kattints az oldal alján található angol nyelv esetén: Go here for your: Unlock code, németül: Hier geht´s zum z21 Freischaltcode linkre, vagy kattints ide.
  • Írd be a harmadik lépésnél kapott és felírt hatjegyű kódot a megfelelő mezőbe.
  • Írd be a 10814 kódot a megfelelő mezőbe.
  • Kattints a Generate Z21 unlock code gombra.
  • Írd fel a a kapott Z21 START kódot egy papírra, vagy a telefonodba.
roco.cc oldal találati listája 10814 keresésre

 

Kattints a linkre a kódhoz
A kód a Z21 széria számmal.

 

Írd a kódot a megfelelő helyre! Az aktiváló kód első része kerül az első mezőbe a második a másodikba és így tovább..

 

A kapott aktiváló kód

Ötödik lépés:

 • Számítógép a Z21 routerhez csatlakozik!!!
 • A Z21 START aktiválása.
  • Indítsd el a Z21 Maintenance.exe programot.
  • Kattints a Connect gombra => Megjelenik egy Z21 START kép.
  • Kattints a Z21 START kép alatti UNLOCK gombra.
  • Írd be a kapott kódot.
  • Kattints az UNLOCK gombra.
Az aktiváló kód megadása.

A helyes kód megadása után a Z21 Start képes lesz táblagéppel, mobil telefonnal, wifis vezérlővel kommunikálni, ezekkel az eszközökkel, is irányíthatjuk a mozdonyainkat.

VIDEÓ segédlet német nyelven, vizuálisan érthető formában.

Vasútmodell Centrum webshop>>

2016-06-28 Terep és útépítés a VMC anyagaiból

Megérkeztek a VMC 4mm-es füvei, gondoltam készítek belőlük egy diorámát. A diorámán csak a VMC-Model kínálatában megtalálható anyagokat használtam, ezért fa és egyéb kiegészítő nem található rajta.

Az építést fényképekkel és e-építési naplóval dokumentáltam.. :)

A cél, hogy bemutassam termékeinket mire, és hogyan lehet használni. A cikkben látott technika, csak iránymutatás, nem kőbe vésett szabály. Én így csinálom, hozzá teszem, nem vagyok modellező. Egyéb stílust, felhasználási javaslatot szívesen fogadok egy hasonló dokumentációval együtt, amit megosztanék a vasútmodellezőkkel. Mutasd meg, Te hogyan csinálod!

Az aláhúzott szövegrészek linkek a felhasznált termékekhez.

1 – Kezdetek

DSC_2313

Szerettem volna egy utat, némi földutat és füves mezőt. Egy fekete színű bútorlapot találtam és mivel a méret jelenleg mindegy volt, ezért ezt használtam alapnak. Az úttest 4mm-es balsafából, az útalap sima kartonból készült. A kartont VMC általános modellragasztóval ragasztottam egymáshoz.

DSC_2315

2- Göngyölt szikla a jó alapozás

DSC_2318

Miután a bútorlaphoz ragadt a karton, az egész diorámát beborítottam göngyölt sziklával. Ez az anyag azért jó, mert gyorsan és könnyen megalkothatjuk vele a terep alapjait. Könnyen formázható, olcsó és gyors. Szokták mondani, hogy a háromból kettő választható, de itt most mindhárom egyszerre adott :)

DSC_2326

A göngyölt szikla száradása után felragasztottam a balsafát és rájelöltem az úttest méretét, illetve a földút nyomvonalát. Az úttest H0 méretarányban, 9 cm széles a földút 4-5 cm széles lesz. A balsafa széleit egy pengével szögben levágtam, ez a képen még nem látszik.

3- Erdősmecseki gránit, mint festék.

DSC_2331

A jó alap fekete! A göngyölt szikla viszont lyukacsos.. Ezért én mindig túlhígított sziklaport használok festéknek, DSC_2329

ami elég sűrű ahhoz, hogy a megmaradt lyukakat eltömje, az alapot kötés után, tovább erősítse. Továbbá sötét alapot ad, amire tovább építkezhetünk. A sötét alap azért fontos, mert ha valahol, nem sikerül jól rádolgozni, és kilátszik, nem fog rikítani.

 

DSC_2333

A kész alap. Az út helyét kihagytam, hogy tudjam hova kell fektetni, bátrabbak ott is rákenhetik a sziklaport!

4-Földút

Folyósra hígított VMC ragasztóval megkentem a földút helyét, és VMC Agyagos talajjal megszórtam. A ragasztót óvatosan kell higítani, mert kevés víz is nagyon híggá teszi. Ezért inkább többször kevesebb vízzel hígítsuk, a kívánt sűrűség eléréséig.

DSC_2339

DSC_2344

A földút egyik részét agyagos talajjal a másik részét VMC Karsztfölddel készítettem. Itt már a második réteg felvitele s a keréknyomok kiképzése történik. Szórás után hagyjuk pihenni, hogy a ragasztót jól magába szívhassa a talaj.

DSC_2346

Az útpadkát is VMC Karsztfölddel szórtam meg.

Száradás után a fölösleget eltávolítottam, és ahol kellett, vagy nem tetszett az eredmény, újra felvittem egy réteget. Keréknyomok, gödrök, útegyenletlenségek tetszés szerint formálhatóak rétegről, rétegre.

5-Mecseki erdőtalaj, vagy ahogy tetszik.

Szeretem a mecseki erdőtalajt, szerintem szépen kiemeli a füvet, és ahol a fű között kilátszik, élethű. Van, aki a világosabb színű szóróanyagot használ. Ez ízlés dolga, szabályok nincsenek. Túlhígított VMC ragasztóra szórtam a talajt, száradás után a fölösleget eltávolítottam.

DSC_2352DSC_2348

A diorámán csak mecseki erdőtalajos és agyagos talajos részt is kipróbáltam a sztatikus fű alá.

6- Mi mindenre jó a sziklapor..

Az utat Kékkúti homokkőből készítettem. Igazi aszfaltozó munkás lehettem 1:87-ben egy pillanatra. Vízzel összekeverve gyurma keménységű masszát készítettem és megpróbáltam elosztani a balsafa alapon egyenletesen.

DSC_2355

Ezután egy műanyag spaklival eloszlattam a teljes felületen.

DSC_2358

DSC_2364

Miután egyenletesen eloszlattam és kiszedtem minden beleragadt szóróanyag darabot, szivacsot ragadtam és azzal mentem neki. A felületet bevizeztem és szépen egy irányban simogattam a szivaccsal, amíg kész nem lett az úttest. Nekem tetszett a durvább csíkozott felület, de megfelelő türelemmel, igény esetén simább, szebb felületet is készíthetünk. Itt jegyzem meg, lehet okosabb és egyszerűbb lett volna, ha az útpadkát ezután készítetten volna el, megkímélve magamat a sok darabka kipiszkálástól.

Egy egyszerűbb módszer is létezik, mégpedig ha a sziklaport festékként használom, ehhez ugye hígabbra kell keverni, és azzal egyszerűen lefesteni a balsafát, vagy amit útalapnak használtunk, így is szép eredményt kapunk. Ez car systemhez is használható megoldás.

Száradás után szép aszfaltra hasonlító világosszürke, úttestet kapunk.

7 – Végre füvezünk.. :)

A VMC sztatikus modellfüvet többféleképpen is fel lehet vinni a terepasztalra, de leggyorsabban sztatikus fűszóró készülékkel lehet. Ez a készülék képes a beragasztózott felületre állítva kiszórni a modellfüvet. Ha csak kézzel szórjuk ki, elfekszik a fű, nem lesz olyan szép.

Szerintem a homogén, egyszínű terület nem szép, nem hasonlít a valósághoz, én foltozni szoktam egymásra simán szórok többszínű füvet, több rétegben is akár, sőt a feleslegként porszívóval leszívott füvet összekeverem egymással, így mindig izgalmas színeket kapok.

Szeretem keverni a hosszúságokat is, jól mutat egymással a 2mm-es a 4mm-es és a 6mm-es fű.

DSC_2368

Tehát, ragasztót hígítva, nagyobb ecsettel foltozva beragasztóztam egy területet, majd az első réteg 4mm-es sztatikus fűvel megszórtam.

DSC_2369

A képen látszik, hogy nem mindenhova került fű az első rétegben. Ha kopottas területet szeretnék készíteni, akár így is maradhat. Száradás után a fehér ragasztó átlátszó lesz, eltűnik.

DSC_2375

Jöhet a második, más színű réteg, aztán a harmadik.. Aztán 6mm-es… Aztán a fölösleg keverve.. Kísérletezni ér, elrontani nem lehet. Jó móka!

DSC_2382

Spórolhatunk a szóróanyaggal, ha egy női harisnyanadrág végét levágjuk és szigetelőszalaggal rögzítünk a porszívó cső végénél, majd hagyjuk, hogy a harisnyát a vákuum beszívja a csőbe. Ha így porszívózzuk le a fölösleges anyagot, a harisnyából sok értékes anyagot visszanyerhetünk.

DSC_2373

Kipróbáltam egy homogén, ugyan olyan színű fűvel leszórt területet is. Így is szép eredményt kapunk. Én azért még foltoztam bele más színnel is!

DSC_2390

Bár kicsit homályos lett a kép, itt jól látszanak a különböző hosszúságú rétegek..

DSC_2385

A Kisalföldi szénaboglya és a Dörgicsei kaszáló nagyon jó kiegészítő anyag. Foltokat képezve kiszáradt növényzetet szimulálhatunk velük. Sokszor szoktam 2mm-es rikítóbb zöld füvet szórni rá, mindenféle további ragasztózás nélkül is. Érdemes kipróbálni!

8 – Megint út

Higított VMC ragasztóval és egy szivaccsal az út felületét foltossá varázsoltam.. Az útfestés még nem készült el.

DSC_2394

DSC_2397

9 – Virágfesték

A VMC virágfestékeit is többféle módon lehet használni, szerintem egy titka van, nem szabad túl nagy ragasztó csomókra felvinni, én azt szeretem, ha csak egy kis árnyalatot ad a terepasztalnak, nem rikít. Egy nagy ecsettel folyékonyra higított VMC ragasztóval laposan megragasztózom a már megszáradt fű tetejét.

DSC_2402

Majd ugyan ezzel az ecsettel belenyúlok a virágfestékbe, ami rátapad az ecsetre, és az ecsettel óvatosan felhordom a virágokat.

DSC_2403

Finomabb munkához, természetesen kisebb ecsetet használok.

DSC_2409

Száradás után a ragasztó itt is eltűnik. A virág 4-6mm-es füvön mutat a legjobban, a 2mm-es fűre nehéz szépen ráragasztani.

Végezetül néhány kép az elkészült diorámáról:

1

DSC_2419

2

3

DSC_2410

DSC_2416

DSC_2418

Ne feledd! Ha szeretnéd megosztani a Te műhelytitkaidat a VMC anyagaival kapcsolatban, hasonló leírást nyilvánossá tesszük!

Előre is köszönöm!

2016-04-15 A Moson Modell Show időtartama alatt egyes termékeink nincsenek az üzletünkben!

Kedves vásárlóink, a Moson Modell Show kiállítói között a Vasútmodell-Centrum csapata is feltűnik 2016. április 16.-án és 17.-én. A pultunknál megtalálhatóak lesznek a

 • makett termékeink,
 • festékek,
 • Albion Alloys, Evergreen modellprofilok.

A kiállítás ideje alatt (péntek-szombat) budapesti szaküzletünkben a fenti termékek nem kaphatóak!

Megértéseteket köszönjük és reméljük, hogy találkozunk személyesen a makett versenyen!

2016-03-17 VMC Workshop vasárnap

Csak egy rövid emlékeztető.

A vasárnapi Workshopunkat reggel 9 órakor kezdjük, kérjük, hogy legyetek pontosak, mert csoportos foglalkozás lesz amiben késés estén nehéz bekapcsolódni! Délután kettőig maradhatunk a Művelődési házban, ez elméletben elég kell, hogy legyen mindenre. Azt javasoljuk, hogy hozzatok magatokkal valami harapnivalót is, szünetek természetesen lesznek.

Festeni fogunk ennek megfelelően készüljetek a ruhákkal.

Fotózni, videózni nem lehet! Az előadásról csak a rendezők készíthetnek felvételt!

Senki ne felejtse el, hogy hajszárítót hozni kell! (Tudjuk, hogy kicsit unalmas, de fontos!)

Helyszín:

Temi Fővárosi Művelődési Ház, Budapest, Fehérvári út 47, 1119

2016-03-07 Programok a hosszú hétvégére

Ahogy már a múlt héten is írtam úgy tűnik kezd beindulni a tavaszi kiállítás szezon. Most két rendezvény plakátját hoztam és a saját Workshopunk híreiről szeretnék beszámolni nektek.

Szombatig lehetett igénybe venni a Workshopunkra az Early Bird kedvezményt és ezzel jó sokan éltetek, ami azért is remek hír, mert így lassan biztosra mondható a rendezvény. A maradék helyekre (alig pár darab maradt) még március 10.-ig lehet regisztrálni. Ez azért is érdemes, mert ha elérjük a maximális 20 fős létszámot, akkor olcsóbb lesz mindenkinek a jegy.

És akkor az ígért rendezvény plakátok:

vasutmodellliptakvilla

Vasutmodell_2016_web 2

 

 

2016-03-01 VMC Workshop: koszolás, antikolás

Izgatottak vagyunk, mert idén újra megpróbáljuk megrendezni a modell koszolás Workshopunkat (VMC Workshop I.Ötödikéig kedvezményes áron regisztrálhattok a Workshopunkra!)! Tavaly Gödöllőn a Vasútmodell kiállítás alatt Deák Róbert tartott egy bemutatót a vendégeinknek, most nem csak nézni, kipróbálni is lehetőségetek lesz.

2016-01-20 Programajánló: Vezetőállás Vasútmodell Klub

Örömmel adunk hírt egy új kezdeményezésről, főleg mert teljesen példa nélküli a magyar vasútmodellező közösségben. A napokban indult el a Vezetőállás Vasútmodell Klub, ahol H0 pályát lehet bérelni különböző játékokra.